Energična, inteligentna i spretna, često je nazivaju i border koli mačjeg sveta. Prema mnogim izvorima spada u jednu od najstarijh priznatih rasa. Ova rasa prepoznatljiva je po svojoj jedinstvenoj i neobičnoj „auguti“ boji krzna koja je karakteristična kod nekih divljih životinja.

abesinska mackaPOREKLO – Nastanak i poreklo ove mačke, kao i mnogih drugih starih rasa obavijen je velom misterije. Jedna legenda navodi da je ova mačka živela na obalama Nila i na dvorovima egipatskih faraona gde je poštovana kao božanstvo. Postoji velika sličnost u građi i izgledu između današnjih asbesinki i mumificiranih mačaka pronađenih u iskopinama starog Egipta. Međutim, ista priča prati još jednu rasu Egipatski mau, pa se i danas često vode polemike među uzgajivačima Abesinki i Egipatskih mau o tome koja je vrsta zaista direktan potomak te mačke na egipatskim kipovima. Osim toga priču o poreklu ove mačke dodatno komplikuju i tvrdnje brojnih istraživača koje navode da divlje mačke sličnog izgleda danas postoje na prostoru Afrike i Evroazije i da Abesinska mačka zapravo potiče iz Jugoistočne Azije. Ono što je zaista sigurno je da je prvu abesinku iz Etiopije, tadašnje Abesinije u Englesku doneo 1868. maršal Sir Robert Napier nakon zvršenog rata. Mačka donešena u Englesku zvala se Zula. Ova mačka imala je isto karakteristično krzno kao i današnje mačke. Pretpostavlja se da je ova mačka bila inspiracija za dalji razvoj ove rase. Rasa je prvi put predstavljena u Londonu 1871. godine. Zavnično je priznata 1882. godine u Engleskoj, a prvi standard je publikovan 1889. godine. U Ameriku je uvezena iz Engleske 1910. godine a udruženje CFA priznaje je 1917. godine.
Abesinska mačka 1TELESNE KARAKTERISTIKE – Ova veoma gipka i okretna mačka ima telo srednje dužine, savitljivo i dobro razvijenih mišića. Noge su vitke, duge i čvrstih kostiju u skaldu sa telom. Šape male i ovalne, a rep je prilično dugačak, jak u bazi a prema vrhu špicast. Glava je klinastog oblika, srednje velika i širokog čela. Nos je srednje dužine sa blagim udubljenem profilne linije, brada je izražena, a njuška blago zašiljena. Uši su velike, široke u osnovi, a na vrhu lagano zaobljene. Uspravne su i dobro razmaknute, poželjni su čuperci dlake na vrhu. Oči su krupne, bademastog oblika razmaknute, izražajne i sjajne, boje ćilibara, zelene ili žute.

KRZNO je kratko, gusto i pripijeno uz telo. Ova rasa prepoznatljiva je po svojoj jedinstvenoj i neobičnoj „auguti“ boji krzna, koje se u mačjem svetu može naći samo još kod jedne rase – singapurske mačke. Krzno ovakvih karakteristika ćešće je kod abesinska macka bojenekih divljih životinja, npr kod divljeg zeca pa su abesinsku mačku u početku zvali i „Bunny cat“ zecolika mačka. Krzno deluje jednakomerno šareno, međutim auguti boja zanači da je svaka pojedina dlaka od korena do vrha obojena svetlijim i tamnijim prugama. Takava karakteristika krzna se naziva „ticking“. Poznate varijante boja krzna su: boja divljeg zeca – topla crveno-smeđa sa crnim tikingom, topla bakarno crvena sa sa čokoladno smeđim tikingom, zagasita bež boja (boja srne) sa toplim tamno-krem tikingom i plavo-siva sa plavim tikingom. Današnje abesinske moraju biti što je moguće jednoličnije obojene. Dozvoljena je jedna tamnija pruga koje se proteže od glave preko leđa do vrha repa i malo bele boje oko nozdrva i na bradi.

abesinks amacka narav 1TEMPERAMENT – Abesinska mačka koju često zovu i border koli mačjeg sveta je energična, gipka okretna i brza. Ova mačka veoma znatiželjne prirode voli da bude u prostoru koji će joj pružiti mogućnost da se slobodno kreće i istražuje. Neumorna, neustrašiva i uvek spremna za neku akciju i zabavu bez problema će skočiti na najvišu dostupnu visinu. Abesinska mačka takođe je poznata po svojoj inteligenciji. Za nju je karakteristično da rešava probleme na vrlo sličan način kao i ljudi. Ove mačke važe za veoma zahtevne, traže mnogo pažnje i puno aktivnosti i zabave. Privrežna je svojim vlasnicima, ali je veoma povučena i plašljiva kada je neko nepoznat u blizini. Uživa u pažnji međutim ovo nije mačka koja voli da se drži krilu jer je previše okupirana istraživanjem svega oko sebe i igrom.

NEGA I ZDRAVLJE – Nega dlaka je veoma jednostavna. Dovoljno ih je češljati jednom nedeljno, a pored toga ove mačke se i ne linjaju mnogo. Osim uklanjanja mrtve dlake, gustim češljem, poželjno je čitavo krzno izgladiti rukom, a ukoliko mačka ide na izložbe i kožnom (antilop) rukavicom. Abesinska mačka je dobrog zdravlja, otporna je i nije sklona nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemima.