Zimske olimpijske igre su počele! U duhu ove velike sportske manifestacije predstavljamo vam osam ruskih rasa mačaka i pasa. Pojedini su šampioni izdržljivosti, druge odlikuje gladiatorska snaga, a neki plene i osvajaju svojom nesvakidašnjom lepotom.ruske rase

sibirksa macka

Sibirska mačka
Više vekova stara rasa, koja se razvila prirodnim putem u surovim i hladnim klimatskim uslovima. Snažna mačka, krupne građe, raskošnog krzna poreklom je iz Sibira. Divljeg izgleda, avanturističkog duha, ali pitome naravi ova mačka u ruskim bajkama uvek je opisivana kao magični čuvar najmlađih. Danas je nacionalni ponos Rusije.

borzoiRuski hrt -Barzoj
Pas aristokratskog držanja svilenkaste i lepršave dlake poznat i kao carski pas. Iako na prvi pogled možda deluje krhko ovaj pas je izuzetno snažan i brz. Još od 17. veka u Rusiji je gajen i korišćen u lovu na vukove, srndaće i medvede tokom najsurovijih ruskih zima, a i danas važi za izuzetnog lovca munjevite brzine, sposoban da savlada plen za tren oka.

crni ruski terijer 1

Crni ruski terijer
Relativno nova rasa poznata po izuzetnoj snazi, inteligenciji i hrabrosti. Nastao je kao plod jednog naučnog vojnog projekta Ruske armije u doba Hladnog rata ukrštanjem velikog crnog šnaucera, erdel terijera i rotvajlera, a kasnije je u genetski kod ove rase uvršten i njufaundlend i ruski gonič. Odličan je pas čuvar i vojni pas. Ovo je veoma mišićav i veliki pas, sposoban da vuče težak teret.

ruska-plava-macaRuska plava mačka
Veoma cenjena rase mačke poznata po mekom baršunastom krznu plavičastog odsjaja i očiju intenzivno zelene boje. Navodi se da su je ruski carevi uzgajali kao kraljevski mačku. Važi za tihog  i privrženog, izuzetno odanog ljubimca. Za ovu mačku plemenitog izgleda, elegantnog držanja i blage naravi u Rusiji se veruje da donosi sreću i da ima isceliteljske moći.

kavkaski ovcarKavkaski ovčar
Pas snažne konstitucije, grube građe i velike fizičke snage. U Rusiji je veoma cenjen kao izuzetan pas čuvar i zaštitnik. Od davnina ovi psi su pratili i čuvali stoku na području od kavkaskih planina do samog Iranskog zagorja. Ovi psi prilagodljivi na sve ulove života poznati su kao psi stabilnog karaktera, gladijatorske izdržljivosti i neprevaziđenih čuvarskih odlika.

haskiSibirski haski
Jedna od najstarijih rasa na svetu poreklom je iz severoistočnog dela Sibira. Rasa divlje lepote i neverovatne izdržljivosti apsolutni je šampion saoničarskih trka. Ova rasa može izdržati ekstremne temperature i do -50, -60°C. Osim toga ovaj pas prodornog pogleda i elegantne građe je dobre naravi, vrlo društven i odličan verni saputnik.

peterbaldPetrogradska sfinga – Peterbald
Rasa nastala devedesetih godina prošlog veka ukrštanjem donske sfinge i orijentalne kratkodlake mačke. Mačka elegantnog izduženog mišićavog tela i dugih nogu, bez ili sa veoma kratkom dlakom. Neobična i retka rasa važi za veoma privrženog i druželjubivog ljubimca.

samojedSamojed
Stara rasa poreklom iz zapadnog sibira, ime je dobila po po nomadskom narodu Samojed koji su putovali sa psima u potrazi za hranom. Ovi radni psi korišćeni su za vuču sanki i kao pomoćnici u lovu na medvede. Ipak, glavni zadatak bio im je da greju svoje vlasnike u krevetima, naročito noću kada temperatura vaduha padne mnogo ispod nule.

foto:eng.royalcanin.com, krgm.tumblr.com, dogforums.com, animal.discovery.com, kimballstock.com, free-pet-wallpapers.com