Mnogo toga ste već pročitali, čuli  i saznali o mačkama i psima. Ako ste mislili da znate sve o svojim  ljubimcima, zamislite se opet. Predstavljamo vam nekoliko  činjenica koje verovatno niste znali. 

Group of dogs and cats sitting

1.Mačke ne potiču iz Starog Egipta – Dugi niz godina istoričari i brojni istraživači verovali su da je domestifikacija mačaka počela pre 4000 godina u Starom Egiptu. Međutim novija arheološka otkrića upućuju na zaključak da je pripitomljavanje mačaka počelo na područiju Turske Iraka i Izraela mnogo vekova pre Egipta.

2. Psi na testovima inteligencije često postižu mnogo bolje rezultate od šimpanzi – Psi i mačke za razliku od šimpanzi mogu da prate pokrete kojima im na nešto pokazujemo. Mada zadatak deluje veoma jednostavno veoma mali broj životinja može uspešno da ga ispuni. Ova sposobnost mačaka i pasa pokazuje da i oni imaju kognitivne osobine koje nazivamo teorija uma, tj sposobnost razumevanja i saosećanja sa drugima.

3.Ubijanje mačaka izazvao je kugu u srednjevekovnoj Evropi – Početkom trinaestog veka, papa Grgur IX izdao je edikt kojim je mačke porglasio satanističkim životinjama, povezavši ih sa vešticama i đavolom. Tokom srednjeg veka usledilo je masovno i surovo ubijanje mačka. Neki istoričari veruju da je umalo došlo do istrbljenja mačaka, a masovno ubijanje mačaka stvorilo je uslove za razmnožavanje pacova koji prenose kugu koja je zbrisala polovinu ljudske populacije Evrope toga vremena.

4. Stari Rimljani sahranjivali su svoje ljubimce na ljudskim grobljima – Koliko su drevni Egipćani obožavali mačke, toliko su Rimljani obožavali svoje pse. Oni su ljubimce sahranjivali na istim mestima gde i njihove najbliže rođake.

5. Pesak za mačke počeo je da se koristi tek 1947. godine – Psi i mačke nisu se smatrani „članovima porodice“ sve dok se nisu uselili u naše domove. Pojavom šampona portiv buva i krpelja oko 1800. godine psi su polako počeli da žive u domovima. I pored svih inovacija za kućne ljubimce, rešenje za jedan od čestih problema mačijeg boravka u kući ponuđeno je tek 1947. godine kada je svetu predstavljena kutija sa peskom.

6. Ljubimci se moraju spašavati u prirodnim nepogodama – Američki Kongres nakon uragana Katrina usvojio je Zakon o evakuaciji i transportu kućnih ljubimaca, koji obavezuje službe za spasavanje da pomažu životinjama isto kao i ljudima za vreme prirodnih katastrofa. Tokom ove katastrofe zabeleženo je da skoro polovina ugroženog stanovništva odbila da se evakiše kako bi ostala sa svojim ljubimcima.

7. Pravno gledano ljubimci se smatraju imovinom – U mnogim zemljama, pa i u SAD kućni ljubimci imaju status „pokretnog dobra“. Međutim u poslednijih godina dosta se radi na usavršavanju zakonskih okvira i poboljšanju pravnog statusa ljubimaca. Donete su brojen mere koje štite životinje od raznih oblika okrutnost, a nedavno je u Francuskoj parlament prihvatio predlog zakona koji će dosta popraviti dosadašnji status kućnih ljubimaca.

izvor: huffingtonpost.com