Rana i temeljna socijalizacija je vrlo važan uslov za odrastanje i srećan život vašeg psa. Naime, pozitivna iskustva tokom prvih meseci života u različitim novim situacijama, sa novim ljudima i životinjama, presudna su za ostvarivanje poverenja i sigurnosti.

Ali, šta ako štene ne prođe kroz proces rane socijalizacije? Kako će to uticati na njega kada postane odrastao pas?
02s1. Strah
Pas koji nije izlagan pozitivnim novim iskustvima, verovatno će postati pas koji se plaši gotovo svega novog. Zapravo, takvi psi mogu patiti od povišenog nivoa anksioznosti prouzrokovane od svega što je nepoznato, pa će verovatno sa strahom prilaziti novim situacijama.

2. Reakcije
Neustrašivost često maskira agresiju. Tako se neretko dešava da će naizgled neustrašiv pas zapravo napasti, i to upravo iz straha. Naime, neadekvatno socijalizovani psi često nemaju dovoljno razvijene mehanizme da se nose sa stresnim scenarijima, pa reaguju odbrambeno na nove stimuluse.

Tako pas može pokazati nepoželjno ponašanje prema ljudima, drugim psima i životinjama, ali i prema predmetima kao to su automobili, bicikle itd.

3. Nervoza
Pas koji nije na vreme bio učen osnovnim komandama i vežbama, verovatno će osećati nelagodnost prilikom četkanja, kupanja itd. Ukoliko od prvih dana niste navikli psa na sečenje noktiju ili redovnu negu dlake, kasnije to može prerasti u pravu nemoguću misiju.

Zbog ovakvog propusta, veterinari su često ti koji moraju da obavljaju one radnje koje generalno možete i sami kod kuće. A to odmah znači, i više izdataka…
03s4. Osetljivost na zvuke
Mnogi psi se plaše grmljavine, vatrometa i petardi, ali za takvo ponašanje ne može se okriviti vlasnik da nije socijalizovao psa na vreme. Međutim, psi koji se plaše zvukova u svakodnevnom okruženju verovatno nisu od ranog uzrasta bili izloženi novim situacijama i okruženju. Ovi psi se obično na zvučne nadražaje kriju i izbegavaju interakciju sa ljudima ili drugim psima.

5. Strah od avantura
Svet nedovoljno socijalizovanog psa je zapravo vrlo mali, jer je za njega život izvan dvorišta ili stana je vrlo zastrašujući i nepredvidiv. Vožnja kolima, odlazak u petfrendli restoran ili otkrivanje novih parkova za šetnju jednostavno je nemoguće ostvariti jer je psu neprijatno u novim sredinama.

6. Anksioznost u prisustvu ljudi
Jedan od najznačajnijih koraka u socijalizaciji jeste upoznavanje šteneta sa najrazličitijim ljudima, na primer sa decom, muškarcima sa bradom, ljudima koji nose šešire ili sa starijim osobama koje hodaju uz pomoć štapa. Ako štene ne bude imalo prilike da se upozna sa napoznatim ljudima, iskazivaće agresivno i uplašeno ponašanje. Tako će se verovatno sakrivati i lajati na nove ljude.

7. Nelagodnost u prisustvu drugih pasa
Svi želimo da se naš pas u parku slaže sa drugim psima iz komšiluka. Ali, ako štene u ranom dobu nije imalo priliku da se upoznaje sa psima različitog uzrasta i rasta, postoji šansa da će u odraslom dobu prilaziti drugim psima sa određenom dozom straha. Rana socijalizacija sa drugim psima je od presudne važnosti za usvajanje “psećeg jezika”. Takođe, ukoliko se štene ne igra sa drugim psima, kasnije će lako desiti da pogrešno protumači neki signal drugog psa, i odreaguje agresivno.

Saveti za uspešnu socijalizaciju
Kada nabavite štene, vrlo je važno posvetiti mu dovoljno vremena. Postepeno psa izlazite buci različitog nivoa, upoznajte ga sa ljudima i pokazujte mu različite predmete u kući. Ohrabrujte vašeg ljubimca da istražuje različite objekte, parkove, kao i druge predmete (bicikle, automobile).

Takođe, imajte u vidu da nije uvek dovoljna količina vežbi koju ćete obaviti sa vašim psom. Naime, tajna uspešne socijalizacije jeste da pas ima dovoljno pozitivnog iskustva. Forsiranje u nepoznate situacije kada se pas plaši može imati samo kontra efekat.

Foto:flickr/newtown_grafittitunaboatpixelbusters