Karakter, rasa, socijalizacija ili okruženje samo su neki od faktora koji mogu uticati na odnos psa i mačke. Lista pasa koje se dobro slažu sa mačkama, sastavljena je upravo na osnovu osobina njihovih rasa, ali  uvek postoje izuzeci i naravno uvek može biti dopunjena i izmenjena drugim primerima.

kavalir princ carls1.KAVALIR KING ČARLS ŠPANIJEL
Dobroćudni poslušni psi koji se maze sa svima koji se nađu u njihovoj blizini. Brzo uče razne trikove i izuzetno su pažljivi prema malim stvorenjima, naravno i mačkama. Odnos sa mačkom zasniva se na međusobnom uvažavanju, međutim ukoliko je mačka prva bila u kući može se desiti da će ona šefovati nad ovom rasom.


2.BIŠON FRAJS
Razigrani, veseli, nežni i veoma prilagodljivi. Bišona je lako naučiti na suživot sa mačkom, pa i kada se upoznaju u kasnijem životnom razdoblju. Neverovatno su dobroćudni i tolerantni i retko kad će uzvratiti čak iako postanu žrtva mačjih kandži.

3.JAPANSKI ČIN
Veoma umiljat pas i izuzetno lojalan vlasniku. Ova se rasa smatra najviše slična mačkama zbog svog stava: oprezna, inteligentna, često nezavisna i koristi šape za umivanje lica. Prilagodljiv je na sve uslove, od mirnih porodica do onih aktivnijih sa mnogo dece, ali i mačaka.bostonski terier i mačka

4.BOSTONSKI TERIJER
Poseduje visoku inteligenciju i odlučnost pa ih je lako istrenirati, a sa mačkama su pravi drugari. Ovaj razigrani pas može se satima igrati sa mačkom i nikada je neće juriti ili uznemiriti.

5.ŠKOTSKI OVČAR
Izuzetno odani i jako inteligentni ovi psi slušaju baš svaku naredbu, čak i onu koja kaže „ne trči za mačkom“. Pri susretu sa manjim vrstama, uključujući i mačke, strpljivi su i pažljivi, posebno ako prvi susret nadgleda njihov vlasnik kako bi osigurao da se svi pristojno ponašaju.

6.MALTEZER
Vrlo je živahan, smeo i razigran. Nežan, pun ljubavi, poverenja i posvećen svom gospodaru. Dobro se slažu sa drugim životinjama pa i sa mačkama.

7.KINESKI ĆUBASTI PAS
Živahani, razigrani, privrženi i iznenađujuće brzi. Vole da trče, skaču, da se penju i kopaju rupe. Lako ga je voleti, a i on brzo postaje odani prijatelj svih ukućana, uključujući i mačke. Po prirodi su plašljiviji, pa se često može desiti da mačka postne šef u ovom odnosu.

 

izvor: animal.discovery.com