Brojni su faktori i okolnosti koje mogu uticati na odnos mačke i psa. U kakvim će odnosima ove dve životinje biti, zavisi i od njihovog karaktera, rase, socijalizacije, porodice tj. vlasnika… Naravno uz malo truda, upornosti i strpljenja ove životinje naučiće da žive u slozi ili bar bez stalnih sukoba. Istraživanja pokazuju da je problem u komunikaciji koja se veoma razlikuje, npr.  pas maše repom kada je zadovoljan, dok kod mačke ovaj gest znači da je ljuta. Takođe temperament i osobine psa ili mačke su veoma važni. Lista rasa mačaka koje se dobro slažu sa psima, sastavljena je upravo na osnovu osobina njihovih rase, ali  uvek postoje izuzeci i naravno uvek može biti dopunjena i izmenjena drugim primerima.

macka i pas1. AMERIČKA KRATKODLAKA MAČKA
Ova druželjubiva mačka uživa u društvu drugih životinja pa i pasa. Dovoljno je samouverena, zna da postavi jasne granice i ne dozvoljava dominaciju pasa. Pametna znatiželjna i veoma aktivna uvek će biti interesantan prijatelj za igru.

2. JAPANSKA BOBTEJL MAČKA
Veoma radoznala i inteligentna mačka. Dobro se slaže sa svim životinjama uključujući i pse. Japanski bobtejl je mačka pustolovnog duha koja će moći da isprati igru psa. Kao i pas obožava da se igra sa omiljenom igračkom, ali i da se brčka u plitkoj vodi.

Pas i macka3. BIRMANSKA MAČKA
Druželjubiva mačka, veoma blage naravi i izuzetno inteligentna. Uvek razigrana i uživa da uči raznorazne trikove, pa je često nazivaju mačkom sa karakterom psa. Veoma voli društvo, pa se vrlo dobro i lako snalazi u društvu psa.

4. TURSKA ANGORA MAČKA
Angorska mačka na prvi pogled deluje krhko i nežno, međutim veoma je energična i aktivna. Izuzetno radoznala i uvek u pokretu rado će se igrati i sa ostalim mačkama ili sa psima sve dok je oni priznaju kao vrhovni autoritet.

5.SIBIRSKA MAČKA
Veoma umiljata i druželjubiva mačka koja se dobro se slaže sa psima i ostalim kućnim ljubimcima. Pametne i neverovatno brzo mogu naučiti tikove. Takođe su dobri skakači i plivači, što obećava višesatnu igru i druženje psa i ove rase mačke.

6.MAINE COONmacke i psi prijatelji
Najveća rasna mačka koju često zovu i “nežni džin” veoma je umiljata i dobroćudna. Nikako ne podnosi samoću. Slaže se i sa mačkama drugih rasa kao i sa psima. Uživa u sličnim igrama kao i pas, npr da donosi predmete koje joj vlasnik baci.

 7.NORVEŠKA ŠUMSKA MAČKA
Uprkos svom izgledu pitome je naravi i izuzetno je prilagodljiva. Norveška šumska mačka uživa da učestvuje u raznim igrama, od onih sa loptom do igre žmurke. Ne podnosi samoću i rado će uživati u igru i društvu drugih životinja.

 

POGLEDAJTE: 7 rasa pasa koje se dobro slažu sa mačkama

 

izvor: animal.discovery.com