Gotovo da svaka deseta porodica u našoj zemlj, a i u svetu ima bar jednog kućnog ljubimca. Neki od njih su rasni, sa pedigreom ili bez njega, neki su udomljeni, mnogi su i mešanci, brojni su osvojili srca svojih vlasnika slučajnim susretom na ulici ili u parku. Međutim, postoje i oni vlasnici koji su spremni da izdvoje neverovatne sume novca kako bi posedovali retkog i jednstvenog kućnog ljubica.

Predstavljamo vam sedam najskupljih rasa pasa i mačaka:

bengalska mačkaBENGALSKA MAČKA
Benglaska mačka je hibridna rasa nastala ukrštanjem domaće mačke i azijske leopard mačke, male divlje životinje koja naseljava šume južne Azije. Benglaske mačke se uzgajaju više od 100 godina, ali je njihov broj porastao tek šezdesetih godina prošlog veka. Ove mačke vrlo su cenjene zbog svog „divljeg izgleda“ upečatljivih šara ali i retkosti, pa mačići mogu koštati i nekoliko hiljada dolara.

tibetski mastiff
TIBETSKI MASTIF
Ovaj pas poreklom je sa Tibeta gde je vekovima čuvao manastire i nomadska plemena. Veoma je redak u drugim delovima sveta. Danas, ovaj pas predstavlja statusni simbol. U 2011. godini jedan mastif star jedanaest meseci prodat je 1.5 miliona dolara, zbog čega je ovaj pas poneo i „titulu“ i najskupljeg psa na svetu.
Lowchen mali lav
THE LöWCHEN (MALI LAV)
The Löwchen u prevodu sa nemačkog – mali lav, jedna je od najređih rasa na svetu. Navodi se da psi stari više od 400 godina i da su bili gajeni u Evropi, gde su u to vreme bili veoma cenjeni i poželjni pratioci lordova i dama. Među tadašnjom vlastelom takođe je bilo veoma popularno šišati dlaku ovog psa da liči na lava. Mali lavovi prodaju se po ceni od nekoliko hiljada dolara.

khao manee mačkaKHAO MANEE MAČKA
Ova vrsta poreklom je sa Tajlanda. Prepoznatljiva po snežno belom krznu i očima različite boje, takođe je poznata i kao mačka dijamantskih očiju. Mačka ove rase pominje se i u drevnoj Tamra Maew. Iako veoma stara rasa, svetu je postala poznata tek 1999. godine.

kanadski eskimski pasKANADSKI ESKIMSKI PAS
Kanadski eskimski pas, rasa koja je vekovima bila stalni i verni pratilac plemena Inuita. Uglavnom su korišćeni za vuču sanki po kanadskom Arktiku. Neverovatno su izdržljivi i u najsurovijim  uslovima i dobro podnose niske temperature. Ova rasa gotovo da je nestala polovinom prošlog veka. Međutim organizacija pod nazivom Eskimo Dog Research Foundation preuzela na sebe da obnovi rasu. U jednom trenutku njihov broj je spao na stotine. Situacija ni danas nije mnogo bolja. Za sada je registrovano svega 300 pasa ove rase u Kanadi – što ih čini izuzetno retkim i skupim ljubimcima.

savana mačkaSAVANA MAČKA
Ova mačka je hibridna vrsta nastala ukrštanjem domaće mačke i male afričke mačke. Savana mačka prepoznatljiva je po izrazito dugom telu, snažnim i dugim nogama i krznu prekrivenim interesantnim šarama, koje su prugaste po nogama i vratu, a na ostatku tela tačkaste. Uzgoj ove vrste počeo je 80-ih godina prošlog veka i od tada je ona jedna od najpoželjnijih mačaka na tržištu luksuznih ljubimaca. Savana mačke se ubrajaju među najskuplje na svetu, jer njihova cena može dostići i neverovatnih 35 000 dolara.

egipatski faraonski pasEGIPATSKI FARAONSKI PAS
Neobična i retka rasa psa, tradicionalno je pratilac lovaca na Malti. Za ovu rasu navodi se da je prva pripitomljena rasa. Egipatski faraonski pas je snažan i jak, atletske građe, nezavisan i veoma aktivan. Ovi psi očiju i dlake boje čilibara retko se mogu videti van Malte. Njihova neobična lepota i retkost nose i neobično visoku cenu pa jedno štene može koštati i oko 5000 dolara.

izvor: mnn.com
foto: mnn.com, flickr.com, arce.org