Ljubitelji životinja znaju koliko ispunjava i koliko je zabavno imati psa, ali treba zapamtiti da vlasnici imaju i određenu odgovornost. Naravno da svi pravimo greške s vremena na vreme, ali postoji veliki broj zajedničkih grešaka koje većina vlasnika ponavlja.
Izbegnite ovih 7 najčešćih grešaka i vaš pas će imati zdrav i srećan život.

1 vet-and-puppy-255pxVodim psa kod veterinara SAMO kada je bolestan

Velika greška. Prevencija je najbolji lek! Ova izreka važi kako za ljude tako i za pse. Poseta veterinaru, kontrola i redovne vakcinacije su odličan način da izbegnete zdravstvene probleme vašeg psa. Otkrivanje bolesti u ranom stadijumu povećava uspešnost lečenja i do 80%, zato ne budite lenji. Odgovoran vlasnik je u obavezi da psu obezbedi neophodnu zdravstvenu negu.

2 Dog-BeggingČesto psu dajem poslastice pored redovnog obroka

Kada vas pas gleda dok jedete, tužnim velikim očima, sigurno ste u iskušenju da sa njim podelite večeru. Međutim, mnogi psi su skloni gojenju pa probajte da izbegnete preterano hranjenje. Ako zaista brinete o njegovom zdravlju, pridržavajte se propisanih porcija u zavisnosti od rase i veličine psa kog posedujete. Jedno od rešenja je da ne dozvoljavate psu da sedi i „moli“ pored stola dok jedete. Poslastice i nagrade sačuvajte za igru, jer je tada pas aktivan.

junk-food-boxer-dangersKupujem psu najjeftiniju hranu

U vremenu ekonomske krize svi pokušavamo da smanjimo troškove, ali prelazak na jeftiniju hranu za psa nije dobro rešenje. Ova metoda će vam vrlo malo uticati na kućni budžet, a nećete uspeti da svom psu pružite kvalitetnu ishranu. Jeftina hrana za ljubimce nema u dovoljnoj količini sve hraniljive materije, pa će te je trošiti više ili ćete morati dodatno da hranite psa kako bi ostao zdrav. To je lažna ekonomija, jer ćete ustvari trošiti više novca.

scared-dog-faceGreška u socijalizaciji psa

Izuzetno je važno početi sa socijalizacijom psa od prvih koraka. Štenci i mladi psi su radoznali i treba ih pustiti da se upoznaju sa drugim psima i ljudima. Što više kontakta i druženja to će pas biti sigurniji i opušteniji. Ako pas nije pravilno socijalizovan biće nesiguran, agresivan, pokušaće da napadne druge pse, a može predstavljati opasnost i za vaše goste. Ovu grešku je dosta teško ispraviti kod starijih pasa, a biće vam potrebna pomoć stručnog lica ili dresera.

095a44d50ee28d154696828eb200d136Nisam autoritet i pas me ne sluša

Pas je veran pratilac i sigurno vas voli, ali morate da zapamtite da ste vi gazda ili „vođa čopora“. Psu treba jasno staviti do znanja kakvo ponašanje je prihvatljivo i koje stvari su dozvoljene, a koje ne. Osnove poslušnosti treba da nauče još kao štenci. Ovaj problem imaju najčešće neiskusni vlasnici koji po prvi put imaju psa. Nagradite psa svaki put kada uradi nešto pozitivno što ste od njega tražili. Nemojte kažnjavati i tući psa već koristite pozitivne metode dresure. Potražite pomoć dresera ako niste dorasli zadatku.

45-dog-walker-leash-DT-425km071411Šetam psa bez povoca

Kada izvodite psa u šetnju morate ga držati na uzici. Koliko god da ste sigurni da vas pas neće napasti druge životinje, imajte na umu da se mnogi ljudi i deca plaše pasa, pa im neće biti prijatno da vide psa kako trči slobodno. Neka pas bude na uzici dok ne stignete do parka ili prostora predviđenog za ljubimce, a onda zajedno uživajte u igri i trčanju.

dog-scratching-lrgMoj pas ima buve i ne znam šta da radim

Ako vaš pas ima buve ili krpelje već ste napravili grešku. Postoje razni preventivni preparati protiv krpelja kao i ogrlica protiv buva koji će zaštititi psa. Buve izazivaju nelagodnost i svrab, a mogu se proširiti po celom stanu, pa je i vama u interesu da do toga ne dođe. Ako je pas ipak „pokupio“ buve konsultujte se sa veterinarom i kupite neki od mnogobrojnih praškova i prearata protiv ovih dosadnih napasti. Krpelji mogu biti zaraženi i lako prenose bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje vašeg psa, pa i vas samih.

Ovo su neke od uobičajenih i najčešćih grešaka koje prave vlasnici, ali vi ne morate da doprinosite statistici. Učite na tuđim greškama i izbegnite ih za dobrobit vašeg vernog prijatelja.