Ukoliko sumnjate na alergiju kod svog mezimca, bilo da je reč o psu ili mački, sledeći saveti će im olakšati život.

1. Odvedite ljubimca kod veterinara
Postoji dosta simptoma i zdravstvenih problema koji mogu biti slični alergijama, pa je jako bitno da vaš veterinar utvrdi da se definitivno radi o alergiji.

2. Kupanje i tretiranje dlake
Korišćenjem šampona (specijalni šamponi za ljubimce), lako možete odstraniti ekološke alergene, bakterije, ulja i druge iritirajuće supstance. Puno ili parcijalno kupanje mezimca se može praktikovati jednom ili čak do dva puta dnevno, u zavisnosti od jačine alergije i preporuke veterinara. Za ljubimce koji pate od alergija najjčešće se preporučuje kupanje jednom sedmično. Može se primeniti i tretman pranja i čišćenja samo dela tela koje je iziritirano.

3. Kapi za oči 
Primenom nekoliko kapi za oči možete efikasno da odstranite alregene iz očiju vašeg ljubimca. Terapija kapima se praktikuje ujutru, popodne i uveče, a traje do dva dana. Posavetujte se sa veterinarom koji može da prepiše i kapi sa antibioticima, steroidima ili nekim drugim lekovima u zavisnosti od vrste i intenziteta alergije.

03

4. Čišćenje uha 
Nežno čišćenje uha rastvorom za čišćenje uha ljubimca, otklanja alergene, slomljene dlake, razne bakterije, grinje, prljavštinu i pospešuje PH vrednost. Trimovanje dlaka pomaže u prevenciji jer se tada prljavština i alergeni slabije zadžavaju. Vodite računa da budete nežni i oprezni jer su uši veoma osetljive. Ukoliko vaš pas voli da pliva ili ga češće kupate, posle vodene aktivnosti možete da blago prosušite njegove uši peškirom. Na taj način ćete ukloniti višak vlage koja može da pruži idealno okruženje za bakterije i alergene.

5. Ishrana 
Alergije na koži mogu da budu posledica spoljašnjih alergena, ali takođe, mogu da se manifestuju i zbog alergije na neku vrstu hrane (proteina, uglenih hidrata, masti). Stoga, možete metodom eliminacije da odgonetnete koja komponenta u ishrani izaziva alergijske reakcije kod vašeg mezimca. Ova metoda nije jednostavna i zahteva određeno vreme. Ukoliko se prihvatite ovog načina, veoma je bitno da budete disciplinovani (uzdžite se od davanja hrane koju vi jedete za ručkom ili uz televizor). Nekada konzervirana hrana za ljubimce može da sadrži potencijalno neželjene nečistoće koje mogu izazvati gađenje na kraći ili duži rok ili mogu dodatno doprineti alergiji. Namirnice koje sadrže omega tri kiseline imaju anti-alergijska svojstva. Riblje ulje pomaže u stvaranju zdravih ćelija kože i može imati preventivnu ulogu u borbi protiv alergija.

Važno je da vlasnici prepoznaju znakove alergije (učestali svrab, crvenilo kože, kijanje, opadanje dlake u određenim regijama, lizanje iziritiranog dela tela) i da onda sa veterinarom rade kako bi minimalizovali nelagodnost ljubimcu.
Da li vaš ljubimac pati od neke alergije? Kako vi rešavate problem? Podelite utiske sa nama.