Pas ili mačka, obično je najčešća dilema kod izbora kućnog ljubimca. Međutim sa liste želja za novog kućnog ljubimca ne treba isključiti papagaje. Predstavljamo vam 5 razloga koji će Vam možda pomoći da se odlučite baš za ovog razigranog, zabavnog i uvek raspevanog ljubimca.

papagaji1.INTELIGENTNI SU I ZABAVNI
Reći nekome da ima ptičiji mozak možda zvuči kao uvreda, međutim treba imati u vidu da su ptice jedne od najinteligentnijih stvorenja u životinjskom svetu. Razmislite o tome: koja druga životinja nauči da imitira ljudske pokrete, interpretira najrazličitije zvukove ili ima sposobnost da priča? Osim toga ovi razigrani i zabavni ljubimci uvek će vas oraspoložiti nekom od mnogobrojnih melodija ili novom imitacijom koju su naučili.

2.DRUŠTVENI SU
Papagaji su veoma društvene životinje, a neki se mogu više vezati za vlasnika nego psi i mačke. Papagaji će uvek pažljivo saslušati svog gazdu (iako ga neće baš uvek razumeti) i uvek će naći način da podignu atmosferu u kući. Neće propustiti priliku da se pohvale novom melodijom sa raznovrsnog repertoara. Neki papagaji, kao na primer Nimfe uživaće i da se maze za gazdom.

3.SAVRŠENI ZA MALI PROSTOR
Nije uvek najpametniji izbor dovesti psa ili mačku u mali stan, jer jednostavno neće imati dovoljno prostora da trče i da se zabavljaju, a da pri tome ne unište namještaj. Sa pticama to nije slučaj. Za njih vam je dovoljan prostor na koji možete spustiti kavez. Osim toga za njihovu igru van kaveza nije potrebno mnogo prostora kao za mačke i pse.

4.NISU PREVIŠE ZAHTEVNI
Ptice ne zahtevaju pažnju koliko psi i mačke. Ne morate da ih vodite u šetnju ili da ih zabavljate. Naravno, potrebno je da im redovno menjate hranu i vodu i da ih puštate da lete. Igra sa ovim pernatim stvorenjem biće smo bonus. Čišćenje kaveza i nereda koji napravi papagaj ne oduzima previše vremena.

5.NISU SKUPI
Pticama je potrebno mnogo manje hrane, nego drugim ljubimcima. Ptice najviše jedu semenke, ali dobro je dopuniti njihovu ishranu po nekom porcijom voća i povrća. Najveći trošak je kupovina kaveza. Papagajima nije potrebno previše igračaka. U zavisnosti šta voli u kavez se može staviti ogledalo, zvonce, penjlica, ljuljaška ili neka grančica sa kojom će se ljubimac zabavljati.

 

izvor i foto: sheknows/pets and animals