Odgajanje mačke uključuje dosta posla: pravilnu socijalizaciju, izbor kvalitetne hrane, negu i pažnju pa je razumljivo zašto vlasnici češće biraju nešto starije jedinke nego mačiće. Bebe mace su neodoljive i slatke, ali im treba posvetiti više vremena kako bi izrasle u zdrave i poslušnje ljubimce. Olakšajte sebi, edukujte se i s uživanjem gledajte kako vaše mače napreduje.

cute-little-kitten-cat-playing

U sledećih 5 mitova ne treba verovati:

Mit br 1. – Mačići se sami zabavljaju
Istina je da će nestašni mačiću uvek pronaći nešto za igru, ali to ne znači da vi ne treba da se uključite. Vreme provedeno u igri sa mačkom stvara jake socijalne veze između vas i ljubimca. Pored toga na vama je da odredite s kojim stvarima je dozvoljenja igra, a šta je zabranjeno kako bi ste sačuvali nameštaj, zavese ili rese na tepihu.

Mit br 2. – Mače mora imati preko 6 meseci da bi ste je vodili na sterilizaciju/kastraciju
Ova informacija je bila tačna do nedavno, ali najnovija istraživanja su pokazala da mačići mogu biti bezbedno sterilisani/kastrirani već sa 8 nedelja (2 meseca) bez ikakvih štetnih posledica. Više o ovom rutinskom medicinskom zahvatu pročitajte ovde.

Mit br 3. – Mačići mogu da uginu ako se previše drže po rukama
Naprotiv, posle 6 nedelja starosti mačićima je potrebna stalna interakcija sa ljudima, što uključuje držanje u rukama, maženje i nošenje. Maca mora da se oseća sigurno u rukama vlasnika i to je samo još jedan vid socijalizacije. Mače koje nije naviklo na ljudski dodir, biće uplašeno i spremno da se odbrani grebanjem ili čak ujedom.

Mit br 4. – Mačići mogu odmah da se prilagode vegeterijanskom načinu ishrane
Ne, nikako. Mačke su po prirodi mesojedi. Njihova ishrana mora da sadrži visok nivo proteina (mnogo više nego kod pasa), što uključuje meso poput piletine, govedine, ribe… Odsustvom mesa može doći do raznih zdravstvenih problema, a infekcija urinarnog trakta je neizostavna. Ukoliko je veganski stil života vaš izbor, poštujte prirodu vaše mačke i ne uništavajte joj zdravlje uskraćujući joj meso.

Mit br 5. – Neželjeno ponašanje će nestati vremenom kako mače bude odrastalo
Velika greška. Naučeni loši obrasci ponašanja, ostaju i kad mačka stigne u zrelo doba. Stvari gao što su grebanje nameštaja, skakanje po kuhinjskom pultu, vršenje nužde van kutije sa peskom su loše navike koje mogu postati još gore ako se sa mačkom ne radi, odnosno ne trenira. Koristite pozitivne načine dresure i naučite mače pravilima ponašanja. Naša preporuka je kliker metoda. Reč je o pozitivnoj obuci bez kažnjavanja, a više pročitajte ovde.