Vekovima velki psi bili su poštovani kao izvrsni čuvari i lovci, ali i odlični ratni i borbeni psi. Pojedini su bili i statusni simbol određene epohe, neki od njih su to i sad, a danas su mnogi cenjeni i traženi kućni ljubimci.

irski vučji hrt

1.Irski vučji hrt (Irish Wolfhound)
Veoma stara rasa koju su na područje Irske donela keltska plemena. U prošlosti se koristio  u lovu na visoku divljač i za zaštitu od vukova. Rasa je u srednjem veku, bila jedan od najdragocenijih i najlepših poklona koje su evropske kraljevske porodice poklanjale jedna drugoj. Mišićav, veoma snažan, graciozan i izuzetno jak pas prosečne je visine od 81 do 86 cm u grebenu i težine oko 50 kg.

 

velika doga

2. Nemačka doga (Great Dane)
Veliki snažan pas mišićavog tela i dugih nogu vekovima je bio omiljen na dvorovima u Nemačkoj i svaki dvorac je imao po više doga. Takođe je služio kao borbeni i lovački pas, dok je danas pas čuvar i veoma cenjen kućni ljubimac. Visina u grebenu kod mužjaka je najmanje 80 cm, a kod ženke 72 cm. Gornja granica visine nije određena. Pripadnici ove gigantske rase već decenijama se upisuju u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši psi sveta.

škotski hrt

3. Škotski hrt (Scottish Deerhound)
Škotski jelenski hrt jedna je od najstarijih rasa u Škotskoj. Verni pratilac škotskih plemića, i izvrstan  lovac na jelene i srndaće. Snažnog tela i građe elegantnog kretanja sličan oštrodlakom velikom engleskom hrtu, ali je većih dimenzija i jačih kostiju. Poželjna najmanja visina grebena mužjaka 76 cm, masa 45,5 kg. Za ženke je poželjna najmanja visina grebena 71 cm, masa 36,5 kg.

 

engleski mastif

4. Engleski mastif (Mastiff)
Kroz istoriju mastif je bio cenjen kao pas čuvar, ratni i borbeni pas. Ovaj pas gigantskih proporcija koji važi za jednog od najboljih pasa čuvara veoma je odan i privržen porodici. Veliki pas, snažne i kompaktne građe dostiže visinu od minimum 75cm mužjaci, a ženke od 69 cm i više.

 

 

bernardinac

5. Bernardinac (Saint Bernard)
Veoma veliki, jak, mišićav pas nekad je korišćen za pronalaženje zalutalih alpinista, danas je gotovo isključivo kućni pas. Ovaj pas impozantne veličine veoma je društven, nežan i umiljat i bezgranično odan. Ženke su sitnije i visina im iznosi najmanje 65 cm. Mužjaci su krupniji, imaju veću glavu i njihova visina bi najmanje trebala da bude  75 cm.

 

 

 

crni ruski terijer

6. Crni Ruski Terijer (Black Russian Terrier)
Pas jakog tela i uma relativno je nova rasa. Nastao kao plod jednog naučnog vojnog projekta Ruske armije u doba Hladnog rata odličan je pas čuvar i vojni pas. Ovo je veoma mišićav i veliki pas, sposoban da vuče težak teret. Prosečna visina za mužjake je od 66-72cm, a težina oko 40 kg.

 

 

njufaundlender

7. Njufaundlendski pas (Newfoundland)
Veličanstven, snažan i masivan pas. Nezgrapnim u prirodi, ali vešt u vodi ovaj pas je poznat kao odličan pomoćnik ribolovcima i kao spasilac ljudi. Njufaundlendski pas kome je spasavanje iz vode genetski urođena osobina prosečne je visine od 69 do 74 cm.

 

 

 

piriniejski planinski pas

8. Veliki pirinejski planinski pas (Great Pyrenees)
Pas impozantne veličine i jake građe. Uvek budnog oka bio je zaduzen da štiti pastira i stado od vukova i medveda, a danas je cenjen kućni ljubimac. Prosečna visina u grebenu za mužjakeje od 70 do 80 cm, a za ženkeod 65 do 72,5 cm.

 

 

tibetanski mastif

9. Tibetski mastif (Tibetan Mastiff)
Pas impresivnog izgleda sažne građe poznat je kao odličan pas čuvar i ovčrki pas sposoban da se bori sa divljim životinjama. Marko Polo je ovok psa opisao kao „visokog kao magaraca, sa lavovski moćnim oglašavanjem“. Danas, predstavlja statusni simbol nove klase bogatih Kineza. Ovaj zaštitnički nastrojen, hrabar, neustraživ i odan pas prosečne je veličine od 61 do 71 cm i težine od 64-78 kg.

 

kuvas

10. Mađarski ovčar Kuvas (Kuvasz)
Snažan, veličanstven pas. Važi za izuzetanog ovčarskog psa. U prošlosti se pokazao kao iskusan lovac na vukove, medvede i bizone. Kuvas čvrsto građen, spretan i veoma okretan prosečne je visine u grebenu od 71 – 76 cm i težine oko 50 kg.

 

 

anatolijski ovcar

11. Anatolijski ovčar Karabaš (Anatolian Shepherd)
Velik i visok pas, snažne građe sa širokom i snažnom glavom. Kroz vekove bio je parilac u bitkama, kao ratni pas, ali i dobar pas za lov. Danas se još uviek koristi kao pastirski pas i kao pas čuvar. Impresivne veličine i snage ovaj pas može dostići visini i višu od 80 cm.

 

 

napuljski mastif

12.Napuljski mastif (Napolitan Mastiff)
Velika i snažna rasa robusne građe. Ovaj italijanski pas potomak je tibetanske doge i ima dugu istoriju postojanja. Nakada borbeni ratni pas danas je odličan čuvar i službeni pas. Napuljski mastif čija je dužina tela veća od visine grebena prosečne je visine od 66 do79 cm.

 

foto: vetstreet.com, akc.org , hdwallpapersinn.com, dogsnuffle.com, ucadogs.com, etstreet.com, bib.ge, animalsadda.com