Predstavljamo vam 10 životinja koje zbog uslova u kojima žive i razvijaju se izgledaju drugačije od životinja koje smo navikli da viđamo. Lepota prirode i jeste u njenoj razvnovrsnosti, zar ne?

1. Goblin ajkula (Mitsukurina owstoni)

Retka vrsta ajkule koja živi na velikim dubinama. Njena interakcija sa ljudima je zbog toga minimalna, iako se povremeno dešavalo da životinju pronađu ribari upletenu u njihove mreže.

Goblin Shark

2. Patagonijska mara (Dolichotis patagonum)

Mara je veliki glodar koji se izvorno može naći samo u Argentini. Zbog velikog uticaja čoveka na okolinu u kojoj Mara živi, kao i lova zbog njene kože, stručnjaci smatraju da ovoj životinji preti opasnost od izumiranja.

Patagonijska Mara

3. Rajska ptica (Lophorina superba)

Spada u male ptice (do 26 cm dužine), iz porodice je rajskih ptica, red vrapčarki.  Mužjak i ženka se po izgledu i boji perja prilično razlikuju – kod mužjaka dominira crna boja, a kod ženke braon. S obzirom na to da je populacija ženki drastično manja od populacije mužjaka, među mužjacima se javlja vatrena borba za osvajanje ženki. Verovatno je to jedan od razloga zašto su mužjaci razvili specifičan način udvaranja koji se, delimično, može videti na slikama ispod. 

Rajska pticaanimalyoudontknow_wcth21

4. Bodljikavi zmaj (Moloch horridus)

Bodljikavi zmaj je australijski gušter dužine do 20 cm, sa životnim vekom od oko 20 godina. Odlično se kamuflira u pustinji zbog svoje boje i šare, a boju tela dodatno prilagođava vremenskim uslovima. Boja tela mu je svetlija kada je vreme toplo, a tamnija kada je hladno.

Thorny_Devil_crop

 

5. Saiga antilopa (Saiga tatarica)

Spada u ugrožene vrste i trenutno se može naći samo u jednoj stepi u Rusiji i na tri mesta u Kazahstanu.

tss_1375202911_7

6. Cipelokljuna roda (Balaeniceps rex)

Ova roda karakteristična je po svojim sporim pokretima i mogućnošću da dugo ostane nepomična, zbog čega je često dobijala opise da liči na statuu.

4787608371_d721042eb9_z

7. Okapi (Okapia johnstoni)

Iako po šarama podseća na zebru, Okapi je ipak kopitar iz porodice žirafa. Opstanak ovog kopitara je ugrožen, jer se veoma često lovi zbog krzna i mesa.

Okapi

8. Gerenuk (Litocranius walleri)

Gerenuk je vrsta antilope, a ono po čemu se najviše razlikuje od svojih rođaka jeste to što može dohvatiti visoke grane i lišće. Mogućnost uspravljanja na dve zadnje noge i veliki vrat ovoj antilopi donekle olakšavaju ishranu u surovim uslovima Afrike.

Gerenuk

9. Mrav panda (Mutillidae)

Iako zbog boje i izgleda liči i na pandu i na mrava, ovaj zanimljivi insekt ipak nije ni u kakvoj vezi sa njima. Spada u jednu od 3.000 vrsti osa, a specifičan je po tome što nema krila. Zanimljiva informacija je da mužjak i ženka, kada se spare, ostaju zajedno do kraja života.

Mrav Panda

10. Morska lasta (Glaucus atlanticus)

Iako je poznat pod mnogo različitih naziva (morska lasta, plavi zmaj, plavi morski zmaj itd) spada u morske puževe golaće. Zbog specifične građe pluta na površni mora, okrenut leđima na dole. To mu omogućava specijalna komora ispunjena gasom koja se nalazi u stomaku.

Plava lasta

Da li vi poznajete neku neobičnu životinju koju mi nismo naveli? 🙂