Psi su deo ljudske svakodnevnice: prave nam društvo, čuvaju nas, služe kao vodiči, vredno rade u policiji i prisutni su u još stotinama drugih aktivnosti. Ipak, i pored svih aktivnosti i informacija koje su nam poznate, postoje neke koje su se razvile tek u modernom dobu, ili su nam tek tada postale poznate zahvaljujući novim istraživanjima i tehnologiji. Ipak, budimo realni, većina ovih informacija su jednostavno zanimljive svim ljubiteljima pasa. 

Pročitajte 10 zanimlijvih informacija o našim vernim prijateljima:

1. Psi lutalice se uspešno snalaze u Moskovskom metrou

Pas lutalica u metrou

Psi koji lutaju ulicama Moskve (ili bar neki od njih) su se veoma uspešno prilagodili velikom i prometnom gradu, a ono što ih je na takvo prilagođavanje nateralo jeste velika populacija drugih pasa lutalica. Psi koji lutaju Moskvom moraju da dele dostupnu hranu sa više od 35.000 drugih pasa na ulicama.

Zbog toga su veoma česte scene da psi uspešno koriste semafore, pešačke prelaze, pa čak i Metro u kom spavaju ili ga koriste kao prevoz do drugog kraja grada.

Izvor: abcnews.go.com

I psi sanjaju

2. I psi mogu da sanjaju

Psi, kao i ljudi, imaju istu vrstu sporotalasnog spavanja (Slow Wave Sleep – SWS), a jedna od faza sna im je takođe REM (Rapid eye movement). Za vreme REM faze psi mogu da sanjaju, a trzaji i pomeranje šapa su znak da vaš ljubimac upravo to i radi i veoma je bitno da ih u ovim trenucima ne budite.

Izvor: healthypet.com

Pekinezer3. Pekinezeri kao poslednja odbrana kineskog Cara

Iako će nekome možda zvučati neverovatno, pekinezeri su nekada davno u Kini služili kao poslednja linija odbrane Cara. Zbog svoje veličine i vatrenog temperamenta, ne čudi što je izbor pao baš na njih.

Za ove potrebe psi su sakrivani u rukave, tako da budu vatreni i nevidljivi napadač ukoliko tako nešto bude potrebno.

Izvor: thepekingeseclubofamerica.com

Pas u Google-u4. U kompaniji Google psi su uvek dobrodošli

Zaposleni u kompaniji Google imaju mogućnost da na posao povedu svog psa, a internim dogovorom definisano je na koji način je potrebno voditi računa o higijeni, kao i kolegama koji su alergični na pseću dlaku.

Vesti za ljubitelje mačaka nisu tako sjajne kada je Google u pitanju, jer zaposlenima nije dozvoljeno da dovedu mačku na posao. Reklo bi se da je to logičan potez, s obzirom na potencijalno veliki broj pasa u kancelarijama.

Izvor: mnn.com

Stari Grci i psi

5. Ogrlice sa bodljama izmišljene su još u Staroj Grčkoj

Kako bi zaštitili svoje pse od napada vukova, a samim tim sačuvali i svoja stada, Stari Grci izmislili su ogrlice sa bodljama. Bodlje su sprečavale vuka da prilikom napada nanese psu smrtonosne povrede. Treba imati u vidu da vuk instinktivno napada vrat druge životinje, kako bi efikasnije ulovio sebi plen.

Izvor: dogcollarsboutique.com

 

Saluki6. Persijski hrt – Saluki je jedna od najstarijih pasmina

Pored toga što je elegantan, nežan i istovremeno dobar lovac, Saluki je poznat i po još nečemu: predstavlja jednu od najstarijih poznatih pasmina. Iako je veoma teško odrediti gde je ova rasa prvi put formirana, jer se informacije o Salukiju mogu pronaći svuda duž Puta svile, činjenica je da su smatrani kraljevskim psima Egipta, a njihove slike su često pronalažene u grobnicama Faraona.

Izvor: wikipedia.org

 

6. Izvanredno čulo njuha

Psi imaju izvanredno razvijeno čulo njuha. I to u tolikoj meri da mogu da razlikuju mirise u koncentracijama 100 miliona puta manjim nego što mogu ljudi.

Izvor: sciencekids.co.nz

 

Rep7. Povijanje repa prilikom bega

Uplašeni pas će podviti rep između nogu iz jednog veoma jednostavnog razloga. Analne žlezde sadrže lične mirise na osnovu kojih se može prepoznati svaki pas. Skrivanjem repa između nogu pas zapravo pokušava da prekine taj trag mirisa, čime otežava drugim psima da ga pronađu.

Izvor: sybilsden.com

 

8. Psi mogu namirisati bolesti

Zbog vanerdnog čula njuha koje smo već pomenuli, psi mogu biti naučeni da namirišu određene bolesti. Na primer, pas može razlikovati urin čoveka koji ima rak prostate, od urina zdravog čoveka. Podaci jednog ovakvog istraživanja govore da je pas uspešno otkrio rak u čak 63 od 66 slučajeva. Pasmina koja je korišćena za ovo istraživanje bio je Belgijski ovčar – Malinois.

Izvor: livescience.com

 

Pas i tenk9. U Drugom svetskom ratu psi su nosili bombe do tenkova

Drugi svetski rat je, pored velikog broja nesrećno izgubljenih ljudskih života, sa sobom nosio i surovo ophođenje prema životinjama. Kako bi se borio protiv nemačkih tenkova, Sovjetski Savez je koristio pse kao anti-tenkovsko oružje. U početku, psi su trenirani da donesu bombu ispod tenka, da je sami aktiviraju (u nekim slučajevima su se bombe aktivirale vremenski) i da se vrate do vodiča. Međutim, dešavale su se greške, jer je bojno polje bilo suviše zbunjujuće za pse, tako da su se neki od njih vraćali do vodiča sa bombom koja preti da eksplodira.

Tada je, kao metod da se takav nedostatak prevaziđe, uvedena drugačija vrsta dresure: psi su trenirani da donesu bombu ispod tenka, a vodič bi u tom trenutku aktivirao bombu, čime bi ubio psa i naneo štetu tenku. Da bi se psi navikli na buku tenkova hranjeni su samo u blizini i ispod njih, a kasnije bi u trening bili uvođeni i drugi ometajući faktori (drugi tenkovi, buka topova i tome slično). Pre izlaska na bojno polje, pas bi bio ostavljen duži period bez hrane, tako da instinktivno krene prema tenku čim ga ugleda. Ne treba posebno napomenuti da su se i u ovom slučaju dešavale greške, jer pas nije mogao da napravi razliku između „prijateljskih“ i neprijateljskih tenkova.

Izvor: wikipedia.org

 

1o. Grljenje kao znak dominacije

Za razliku od ljudi, psi mogu grljenje doživeti kao vaš pokušaj dominacije nad njima. U hijerarhiji čopora, alfa pas može pokazivati drugima da je „glavni“ upravo na ovaj način, izdizanjem tela iznad drugog psa, obaranjem psa na zemlju, stavljanjem šapa preko njega i tome slično. Ukoliko je vaš pas dominantan, najbolje je da ovako nešto ne praktikujete, jer se pas može osetiti ugroženo i odreagovati instinktivno. Grljenje psu najčešće ništa ne znači u emotivnom smislu – umesto toga, bolje je da ga izvedete napolje i bacate mu lopticu ili štap. U tome će da uživa, a vi ćete uspostaviti bolji kontakt sa vašim ljubimcem.

Izvor (i više informacija o grljenju vaših ljubimaca): wikihow.com

 

Da li vi imate neku zanimljivu informacija koju biste podelili sa nama?