Mačke su odlično društvo i umiljati pratioci, ali pre nego što se odlučite za ovog ljubimca razmislite da li možete maci da posvetite dovoljno vremena, pažnje i nege koju ona zaslužuje. Saveti koji slede će vam pomoći da donesete ispravnu odluku, a neke od njih je jedonstavno dobro znati.

novo mace

1. Mačke su po prirodi dosta nezavisne, ali nisu sasvim u stanju da se brinu o sebi. Pre nego što kupite ili usvojite mače realno sagledajte vaš tempo i način života. Da li zaista imate dovoljno vremena za ovako aktivnog ljubimca? Ukoliko ste dosta van kuće izaberite rasu koje ne zahteva mnogo nege, četkanja i pažnje, ali imajute na umu da svakoj maci treba nežnosti i igre u toku dana kako ne bi ispoljila destruktivno ponašanje iz čiste dosade. Visoko inteligentnim mačkama potrebna je fizička i mentalna aktivnost kako bi ostale srećne i zdrave u novom domu.

2. Šta ako se vaše životne okolnosti promene posle usvajanja ili kupovine mace? Radite prekovremeno, a i dalje na kraju dana želite da vas pozdravi prijateljsko lice? Rešenje može biti da nabavite još jednu macu, kako bi se njih dve družile dok vi niste tu.

3. Pre nego što uopšte uzmete mačku, naš savet je da proverite da li vi ili neki član vaše porodice ima alergiju na dlaku. Samo testiranje na alergijke reakcije traje desetak minuta, a rezultati su gotovi odmah. Postoje rase mačaka koje imaju nizak nivo alergena na dlaci i koži pa su pogodne za vlasnike sa alergijama. O kojim rasama je reč možete pročitati ovde.

4. Čim maca stigne u vaš dom odvedite je na pregled kod veterinara i redovnu vakcinaciju. Takođe raspitajte se u kom uzrastu je idealno sterilisati mačku. Najbolje vreme je pre nego što životinja dostigne punu zrelost. Stručnjaci tvrde da je uzrast od 6 meseci pravo vreme, međutim mnoga proučavanja pokazala su da se zdravi mačići mogu sterilisati i dosta ranije. Oporavak mladih mačića je brz, a nisu primećene nikakve štetne posledice. Neki veterinari ipak smatraju da mače treba da bude veće i jače pre nego što bude podvrgnuto potpunoj anesteziji koja je neophodna da bi se operacija tj. sterilizacija izvela. Ovaj zahvat je od krucijalne važnosti za zdravlje vaše mace, ako ne planirate da je parite. Mačka će biti smirena, neće pokušavati da pobegne i neće prskati i urinirati po nameštaju da obeleži svoju teritoriju.

Preparing-Your-Home-for-a-New-Kitten

5. Obezbedite maci kutak samo za nju. Kupite krevetić ili sami od ćebića napravite mesto na kome će mačka udobno da spava i odmara. To može da bude neka veća kutija, jer one vole da se zavlače na mesta gde se osećaju sigurno. Bitna stavka je i wc. Maca će vrlo brzo naučiti gde treba da vrši nuždu. Wc može da bude veća plitka posuda ili kutija sa peskom ili posipom koju treba redovno održavati i čistiti. Vodite računa da izaberete dobro izbalansiranu, kvalitetnu hranu u zavisnosti od uzrasta mace. Ako niste sigurni šta je najbolje, posavetujte se sa veterinarom.

6. Mačke vole da se igraju i vrlo su aktivne. Kupite nekoliko igračaka, kanapčića ili perije. Igračke za zabavu možete i sami napraviti uz malo mašte i kreativnosti. Neke od naših predloga možete pročitati ovde. Da bi vaša ljubimca bila zdrava i srećna mora da bude aktivna kako fizički tako i mentalno.

7. Ako ne želite da vaš nameštaj bude izgreban i uništen, nabavite maci grebalicu. U boljim pet radnjama naćićete razne modele penjalica i grebalica, ali naravno to možete sami napraviti i uštedeti dosta novca.

8. Posvetite maci dovoljno vremena za irgu, ali i trening. Kao nagradu možete koristiti njene omiljene granule ili druge poslastice.

9. Navikavajte macu od prvih dana na higijensku rutinu. Neka kupanje, skraćivanje kandži i četkanje bude zabava, a ne stres.

10. Imajte na umu da mačke žive i do 20 godina i da tokom celog života zahtevaju visok nivo pažnje, nege, vremena i ljubavi koju i same neizmerno daju.