Raskrinkavamo deset urbanih legendi o macama. Neke od njih su prosto luckaste, a neke veoma opasne.

Group of cats

cats-fall-feetZabluda br. 1– Mačke se uvek dočekaju na noge

Činjenica: Ovo je jedan od najopasnijih i najpoznatijih mitova o mačkama, jer nažalost veliki broj dece pokušava da proveri da li je ona tvrdnja istinita. Nije! Mačke su zaista veoma atletske, agilne životinje i imaju jedinstvenu instinktivnu sposobnost da se izvrnu u vazduhu i isprave poziciju u toku pada. Međutim, ako je mačka inznenađena, bolesna, dezorjentisana ili povređena malo je verovatno da će se prilikom pada dočekati na noge. Pad sa velike visine izazvaće ozbiljne povrede pa čak i smrt bez obzira da li se maca dočekala na noge ili ne.

cat-drink-milk-523kb1025411Zabluda br. 2 Mački treba davati dosta kravljeg mleka

Činjenica: Odrasle jedinke bilo koje grupe životinja obično imaju problema da svare mleko drugih vrsta, a to uključuje i mačke. Kao i kod ljudi, kod mnogih mačaka može se javiti intolerancija na laktozu koja dovodi do otežanog varenja i grčeva. Kravlje mleko ima nisku energetku vrednost u odnosu na mačje pa nije dovoljno hranljivo za mačiće.

Maca i vodaZabluda br. 3– Sve mačke mrze vodu

Činjenica: Mačke su vrlo radoznale i nemojte se iznenaditi ako ih zateknete na lavabou kako šapicom dodiruju vodu. Nisu retki slučajevi da mačka ušeta u lavor pun vode i tu provede neko vreme igrajući se. Najvažnije je da ne pokušavate mačku silom da ubacite u vodu jer će se samo istraumirati. Pustite je da sama istražuje i bićete oduševljeni na koje sve načine maca ume da se zabavi.

outline-cat-food

 

Zabluda br. 4 – Suva hrana za mačke (granule) čisti zube

Činjenica: Hrskava hrana čisti mačkama zube koliko i grickalice ljudima. Ova izjava je apsurdna, a pored toga jednolična ishrana koja podrazumeva samo granule vrlo je loša za zdravlje vaše mačke. Uvedite u ishranu mace sveže proteine, komad ribe ili piletine, a čista voda mora biti uvek dostupna.

macka i veterinarZabluda br. 5 – Mačke koje žive u zatvorenom prostoru (stanu) ne mogu da se razbole i ne treba ih voditi na redovne kontrole kod veterinara

Činjenica: Istina je da je zatvoren prostor bezbedniji i zdraviji za domaće mace, ali ipak treba redovno posećivati veterinara. Bez obzira gde maca provodi vreme, ako ne jede odgovarajuću hranu i nema izbalansiranu ishranu može doći do gojaznosti koja dovodi do niza drugih oboljenja. Godišnji fizički pregled i analiza krvi mogu brzo i lako dijagnostikovati ranu disfunkciju organa. Većina blesti je izlečiva ako se otkrije na vreme. Odgovorni vlasnik kućnog ljubimca zna da prevencija nema cenu.

baby-and-catZabluda br. 6 – Ako imate malu bebu i mačku u stanu, mačku može privući miris mleka koja će isisati vazduh iz bebinih usta, gušeći je

Činjenica: Ovo je potpuno bizarna tvrdnja. Ne postoji apsolutno nijedan dokaz da mačke privlači dah deteta, niti je bilo slučajeva da mačka uguši novorođenče na ovaj način. Ako mačka drema pored bebe, to je zato što voli da leži pored drugog toplog tela. Ponekad su mačke mnogo veće od bebe i tada ih ne treba držati u sobi dok novorođrnče ne poraste.

happy-catZabluda br. 7 – Mačka prede samo kad je srećna

Činjenica: Većina mačaka prede kada su zadovoljne i srećne. Ali ovo nije jedini razlog. Mačke mogu da predu i kada su bolesne, pod stresom, povređene ili uplašene. Često predu kada na svet donose mačiće, pa čak i kada umiru. To je više izraz neke jake emocije, bilo pozitivne ili negativne, nego što je izražavanje samo sreće i prijatnosti. Slično je sa ljudima koji zvižde. Nekada je to odraz sreće, a nekad rezultat straha, stresa i nelagodnosti.

cat_carrot_smallerZabluda br. 8 – Moja mačka je vegetarijanac

Činjenica: Mačke su po prirodi isključivo mesožderi. Najveći deo ishrane mačaka sastoji se od proteina, odnosno mesa. Bez obzira na vaša lična ubeđenja povodom mesa u ishrani, ne smete ugrožavati zdravlje mačke dajući joj vegetarijansku hranu. Ona nema neophodne hranljive materije i znatno će smanjiti životni vek vaše mezimice.

Zabluda br. 9 – Mačke su hladne i distancirane. Ako želite ljubav i odanost kupite psa

Činjenica: I mačke umeju da pokazuju ljubav. Vole vlasnika, ali na drugačiji način od psa. Psi ipak u prirodi žive u čoporu, dok su mačke dosta nezavisne. Mačke koje uživaju u okviru porodice isti status kao i psi, vrlo umeju da budu umiljate, pažljive i mazne prema svojim vlasnicima.

devet zivotaZabluda br. 10 – Mačke imaju devet života

Činjenica: Naravno da mačke imaju kao i svi drugi sisari jedan život. Međutim, postoji mnogo izveštaja gde su se mačke izvukle nepovređene iz najrazličitijih teških situacija i uslova, pa je tako stvoren mit kako imaju devet života. Njihova snalažljivost i inteligencija stavljaju ih u prednost naspram drugih životinja. Možemo reći da su mačke malo „srećnije“, ali zahvaljujući prirodi koja ih je napravila telesno okretnim i izdržljivim.