Otkačene, uporne, neustrašive, lenje, razmažene… Mačke u crtanim filmovima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mišljenja su podeljena, neke ćemo pamtiti kao zločeste negativce, a druge kao šarmantne šeprtlje za koje uvek navijamo.

Puss in boots1. Mačak u čizmama (Šrek 2, 2004.)

Ovaj neustrašivi mačak prvi put se pojavio u drugom delu animiranog filma Šrek kao jedan od pratećih likova. Zanimljiv karakter i šarmerski španski akcenat toliko se dopao publici da cu redilj i producenti rešili da naprave poseban animirani film o mačku u čizmama kao glavnom akteru. Glas u svim filmovima dao je Antonio Banderas i to na tri jezika – engleskom, španskom i italijanskom. Kada je Banderas dobio ulogu, rečeno mu je da lik treba da bude kao Dartaljan iz Tri musketara, ali sa njegovim akcentom mačak je poprimio sve odlike Zoroa (lik iz filma Maska Zoroa kog igra Banderas) pa čak i stil mačevanja i borbe.

2.Kezalo (Alisa u zemlji čuda, 1951.)

Da postoji takmičenje najluckastijih mačaka, on bi svakako zauzeo prvo mesto. Tajanstven, cheshire_catmisteriozan mačak sa stalnim osmehom na licu Alisi pomaže koliko joj i odmaže. Prugasti ljubičasto-rozi mačak je, kao i ostali stanovnici Zemlje čuda, potpuno lud ali za razliku od drugih on to sa ponosom priznaje. Njegova sposobnost da nestane kad poželi i da se ponovo stvori ili zabavi ili preplaši zalutale posetioce. Inspiraciju u ovom liku našli su mnogobrojni umetnici pa je tako ovom mačku u čast održana izložba u Los Anđelesu, bend Blink-182 nazvao je po njemu svoj prvi studijski album, glavni je lik u nekoliko stripova i igrica, a 2010. godine premijerno je prikazan film „Alisa u zemlji čuda“ reditelja Tim Bartona koji je na nov način dao život ovom mističnom junaku.

Si and Am3. Si i Am (Maza i Lunja, 1955.)

Si i Am su podmukle sestre bliznakinje, koje vole da prave probleme kako bi se zabavile. Ovaj neobičan tandem koji uživa da psima uteruje strah u kosti pamtićemo po čuvenom songu „We Are Siamese If You Please“. Spajanjem imena (Si + Am = Siam), dobijamo njihovo poreklo sijamskih mačaka. Glas za ova dva lika dala je Pegi Li (Peggy Lee), poznata američka glumica i džez pevačica.

 

4. Silvester (The Sylveser and Tweety)Silvester

Silveseter je jedan od najpopularnijih likova Luni tunsa (Looney Tunes). Predstavljen je kao blentavi crno-beli mačor koji voli da juri miševe (brzog Gonzalesa), ali i Tvitija (Tweety Bird) žutu ptičicu koju je bezbroj puta pokušao da pojede. Njegov zaštitni znak je izbačen jezik i šuškav govor. Crtani ćemo svakako pamititi po rečenici Tvitija: „Mislim da sam video cica macu“.

Thomas O mally5. Tomas O Mali (Mačke iz visokog društva, 1970.)

Tomas je slatkorečivi, laskavi ulični mačak koji uživa u svojoj slobodi na otvorenom bez pravila i odgovornosti. Njegov život će se potpuno promeniti kada upozna Vojvotkinju, mačku plave krvi. To je bila ljubav na prvi pogled, a Tomasovo koketiranje i serenade urodile su plodom. Problemi počinju kad on sazna da njegova izabranica ima mačiće. Kako se ulični šmeker, koji zasluženo krasi našu listu, pretvorio u brižnog oca pogledajte u ovom duhovitom Diznijevom crtaću.

Garfield6. Garfild (Garfild i prijatelji, 1988-1995)

Garfild je lenji, debeli mačak i zato ga svi volimo. On ima sve stereotipne odlike koji ljudi povezuju sa mačkama. Veruje da je bolji od drugih, jede, spava i ne radi ništa po ceo dan. Grafild će pre skočiti na, svoje omiljeno jelo, lazanje nego pomirisati tradicionalnu činiju mleka. Lik narandžasto-crnog džangrizala stvorio je crtač stripova Džim Devis (Jim Davis) 1978. godine. Strip je odlično prihvaćen i za nekoliko godina Grafild je postigao komercijalni uspeh. Do 2004. godine strip se pojavio u preko 2500 novina širom sveta, pravljene su igračke, a veliku gledanost zabeležio je crtani serijal Garfild i prijatelji.

Tom and Jerry7. Tom (Tom i Džeri, 1940-2005)

Tom i Džeri je serijal kratkih animiranih crtanih filmova o večitom rivalstvu između mačke i miša. Lukavi Džeri smišlja najrazlićitije smicalice Tomu koji nikako ne uspeva da ga uhvati. On je sivo-beli kratkodlaki, domaći mačor koji živi svoj razmaženi život sve dok se ne pojavi Džeri koji je uvek u blizini. Iako energičan i odlučan on ne može da parira pametnom mišu. Njihova trka traje već 70 godina, a i dalje su zanimljivi i aktuelni.

Felix the cat8. Mačak Feliks (Felix the Cat)

Feliks je jedan od najstariji crtanih likova, a nastao je još u vreme nemog filma mnogo pre pojavljivanja Miki Mausa. U današnje vreme skoro i da je zaboravljen iako se prethdnih decenija često vraćao na filmsko platno. Dvadesetih godina prošlog veka Feliks je bio vrlo popularan pa je njegov lik mogao da se vidi na posterina, kartama, igračkama i stripovima. Felix na latinskom znači srećan pa ne čudi što su mnoge američke organizacije baš ovog mačka izabrale za maskotu. Felix je bio zaštitni znak Ševroleta 1921.(Los Angeles Chevrolet), maskota Njujorških Jenkija 1922. (New York Yankees), a 1948. slika Feliksa sa bombom u ruci nalazila se na repu aviona VF-31 Američke mornarice (U.S. Navy).

Lucifer iz Pepeljuge9. Lucifer (Pepeljuga, 1950.)

Sa takvim imenom od njega se i očekuje da bude zao. Lucifer je razmažen, proždrljiv, ambiciozan, okrutan, ali i umiljat i poltronski nastrojen prema svojoj vlasnici, Pepeljuginoj maćehi, koja ga tretira kao svoje dete. On stalno pokušava da sabotira Pepeljugine planove uvaljujući je u nevolje. Glavna misija mu je ipak da ubije miševe, Pepeljugine saveznike. Tvorac ovog lika inspiraciju je pronašao u svojoj mački koja je bila isto tako preke naravi. Ime Lucifer izabrao je sam Volt Disni koji nije bio ljubitelj mačaka.

Oliver and campany10. Oliver (Oliver i družina, 1988.)

Ovo je prča o naradžastom mačetu, izgubljenom na ulici. Od celog legla samo on nije usvojen pa su ga vlasnici ostavili na kiši u kartonskoj kutiji. On upoznaje čopor uličnih pasa i kreće sa njima u mnogobrojne avanture. Iako se ovaj film višestruko isplatio, kritika je bila podeljena. Inspiraciju za priču scenaristi su našli u romnu Oliver Tvist Čarls Dikensa koja je i ranije bila adaptirana na filmskom platnu.

 

Ovo je naša lista najpoznatiji mačaka u crtaćima. Ako mislite da smo nekog zaboravili, a zaslužuje da se nađe na listi, dopunite je. Očekujemo vaše komentare!