Lista filmova u kojima glavnu ulogu tumače životinje je prilično duga. Predstavljamo vam 10 najpopularnijih pasa na velikom platnu koji su nas ostavili bez daha.

Lesi 1. Lesi (Lassie, 1943.)
O neustrašivoj škotskoj ovčarki Lesi napisano je mnogo kratkih priča, snimljeno nekoliko serija, radijskih emisija i filmova. Ipak, jedan od najpopularnijih holivudskih pasa ikada najveću slavu stekao je u filmu „Lesi se vraća kući“ iz 1943. godine. Američka porodica usled teških vremena primorana je da se rastane od svog kućnog ljubimca Lesi koju prodaju bogatom vojvodi. Međutim Lesi nije spremna da se odvoji od njih i kreće u dugo i opasno putovanje kako bi ih opet pronašla. Uloga Lesi poverena je psu po imenu Pal, koji je nedeljno u vreme snimanja filma zarađivao 250 dolara nedeljno, dok je mlada Elizabet Tejlor imala ugovor od 100 dolara nedeljno.

Toto Carobnjak iz Oza2. Toto (The Wonderful Wizard of Oz, 1939.)
Verni i neustrašivi pratilac Doroti Gejl, Toto prvi put se pominje 1900. godine u knjizi L. Franka Bauma Čarobnjak iz Oza. Istoimeni avanturistički mjuzikl snimljen je 1939. godine, a uloga Tota pripala je Teriju kern terijerki (cairn terrier). Zanimljivo je da je Teri angažovana za potrebe još 15 drugih filmova, ali da ju je uloga Tota proslavila. Ovaj pas je postao toliko popularan u Kanzasu (rodna država glavne junakinje Doroti ) da je proglašen zvaničnom rasom države. Svake godine obeležava se godišnjica smrti Teri/Toto na čuvenom holivudskom groblju slavnih (Hollywood Forever Cemetery).

Rin Tin Tin3. Rin Tin Tin (Avanture Rin Tin Tina, 1954-1959)
Originalni Rin Tin Tin po kome su rađene mnogobrojne serije, filmovi i radio emisije rođen je 1918. godine. Umiljato štene nemačkog ovčara spasili su američki vojnici na kraju Prvog svetskog rata iz francuske odgajivačnice. Posle rata Rinti je sa svojim novim vlasnikom otišao u Los Anđeles i tako postao najpoznatiji pas glumac u filmskoj industriji. Zbog svojih odličnih genetskih predispozicija lako je naučen da izvodi i najzahtevnije trikove postavši nacionalni fenomen. I njegovi potomci nastavili su tradiciju, ali nikad nisu uspeli da dostignu slavu legendarnog Rin Tin Tina. Ovaj film je pupularizovao nemačke ovčare kao inteligentnu i pouzdranu rasu.

Hachi4. Hači (Hachi: A Dog’s Tale, 2009.)
Film je drama zasnovana na istinitoj priči o profesoru sa Univerziteta u Tokiju koji je udomio Hačija, zlatno-žutog akita inu. Ovo je tužna priča o snažnoj vezi čoveka i psa koja je dotakla mnoga srca. Verni Hači je svakog dana pratio svog vlasnika na stanicu i čekao da se vrati sa posla kako bi se zajedno vratili kući. Profesor je premino od neizlečive bolesti, a verni Hači je narednih devet godina nastavio da dolazi na stanicu u nadi da će se njegov vlasnik ipak vratiti. Film Hačijeva priča je rimejk filma iz 1987. godine. Lik Hačija u različitim razdobljima života dočarala su tri psa: Čiko, Lajla i Forest.

Marley and Me movie image Owen Wilson and Jennifer Aniston5. Marli (Marly and me, 2008.)
Većina vlasnika labradora može da se identifikuje sa pričom iz filma Marli i ja, u kojoj mladi par (Oven Vilson i Dženifer Aniston) usvaja slatko žuto štene – nestašnog Marlija koji će im okrenuti život naglavačke. On je nepopravljiv, jede sve što mu se nađe na putu i ne sluša ništa. Marlijevo ponašanje negativno utiče na njihovu vezu, ali posle mnogo peripetija i glavobolje mladi par ipak uspeva da se izbori sa svim nedaćama što ih dodatno zbližava. Film je baziran na istoimenoj knjizi Džona Grogana (Jonh Grogan).

Old Yeller6. Žuti (Old Yeller, 1957.)
Uloga Žutog u ovom velikom američkom klasiku pripala je Spajku, klempavom žutom mastadoru (mešanac labrador retvrivera i mastifa). Njegov vlasnik Frenk Vatervaks (Frank Weatherwax) bio je profesionalni dreser pa ne čudi činjenica da je Spajk pored ove kompleksne uloge pozvan da glumi u još četiri filma. Za ovaj film pored kokica trebaće vam i pakovanje maramica. Čak i ako znate kako se odigrava kraj ovog filma, to ga ne čini manje srceparajućim.

Cujo7. Kudžo (Cujo, 1983.)
Ovo je psihološka horor priča o druželjubivom bernardincu koji dobija besnilo i počinje da teroriše stanovnike malog američkog grada. Film je baziran na istoimenoj noveli Stivena Kinga. Za ulogu Kudža angažovana su 4 psa, napravljena je jedna mehanička glava i čovek u kostimu bernardinca. Da bi postigli efeket psa koji nasrće na parkiran automobil, dreseri su morali da kola napune omiljenim Kudžovim igračkama. Najveći problem na snimanju bila je bela pena na ustima koju je pas lizao jer je napravljenja od belanaca i šećera. U nekoliko scena korišćen je i rotvajler jer bernardinac nije uspeo da izgleda dovoljno „zlo“.

Air Bud8. Badi – pas košarkaš (Air Bud, 1997.)
Ovo je topla priča o dvanaestogodišnjem dečaku Džošu koji se posle smrti svoga oca zatvraa u sebe i ne uspeva da u novoj školi stekne prijatelje. Sitaucija se potpuno menja kada stidljivi dečak upozna Badija, zlatnog retrivera koji je pobegao od svog nasilnog vlasnika. Džoš otkriva da je njegov četvoronožni prijatelj talentovan za košarku i tada počinje njihova zajednička avantura. Posle mnogo nedaća i obrta, Džoš uspeva da se izbori za svoje mesto u timu dok Badi postaje maskota i zaštitni znak srednjoškolskog košarkaškog tima. Film je premijerno prikazan 1997. godine i vrlo brzo je osvojio srca publike. Zanimljivo je da su producenti filma baš Badija izabrali za ulogu videvši ga kako daje koševe u emisiji „Stupid pet Tricks“ Davida Letermana (David Letterman).

101 dalmatinac9. Pongo i Perdita (101 Dalmatinac, 1996.)
101 dalmatinac je rimejk animiranog filma iz 1961, koji je baziran na istoimenoj knjizi. Pongo i Perdita sa svojoh 99 malih štenaca bore sa protiv okrutne Kruele de Vil. Na setu je svakodnevno bilo preko 200 pasa, pa je ovaj film ušao u istoriju kao film u kome je korišćen najveći broj životinja. Iako komičan, ovaj film je ukazao na problem suludog uzgajanja i ubijanja životinja zarad krzna. Mnogi ljubitelji životinja i poznate ličnosti udružili su se u kampanji koja se bori protiv ovog modnog hira.

beethoven

          10.Betoven (Beethoven, 1992.)
Glavni junak ovog filma je ogromni balavi bernardinac. Sve nedaće koje smo navikli da gledamo u prethodnim filmovima sa liste, pomnožite sa četiri. Gde god da je nevolja, zabava i hrana tu je Betoven. Šarmanti i nezgrapni pas od 90 kilograma okrenuće svojim vlasnicima život za 180 stepeni, a nas nasmejati do suza.